Hazaszeretet a mai Európában

2018. november 17.

Dr. Bábel Balázs főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita volt a VM4Köz.Klub csütörtök esti Európa és mi című  előadássorozatának vendége 2018. noveber 17-én.

A Főtisztelendő úr a Hazaszeretet a mai Európában címmel megtartott előadása kezdetén beszélt az európai nemzeti és kulturális lét egyre jobban tapasztalható hanyatlásáról és elsivatagosodásáról, utalván ezzel a 2008-as gazdasági, valamint a 2015-ben megjelenő migrációs válságra. Megállapította, hogy az identitás válsága, valamint az Isten nélküli embertömeg-modell felállításának törekvései is egyre jobban jelen vannak a nyugati világban, s mindez a keresztény gyökereket és az erkölcs társadalmi jelenlétét csorbítja.

Az érsek úr a rendkívüli érdeklődés mellett megtartott előadás hallgatóságának a hazaszeretet tárgykörét taglalva számos példa mellett betekintést nyújtott a Szentírás korabeli Izrael népének a hazához való viszonyába, kifejtette, hogy a babiloni fogságba évtizedekre száműzött zsidó nép hű volt hazájához, a kultúrájához és nyelvéhez.

Dr. Bábel Balázs Jézus Krisztusnak a mennybemenetelkor elhangzott szavaival zárta előadását: „... menjetek el az egész világra, hírdessétek az evangéliumot minden népnek.” Jézus Krisztust követve nem olvasztótégelybe kell sodorni az embereket, hanem nemzeti identitást megtartva boldogítani és majdan üdvösségre segíteni. A hazaszeretet tehát olyan, mint a jó só: nem lehet túl ízes, ám ízét sem vesztheti el.

Az eseményekről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Mit jelent a hazaszeretet a mai Európában? (beszámoló)

Hét Nap: Szabadka — Hazaszeretet a mai Európában (beszámoló)

Vajdaság Ma: VM4K: A nemzethet való tartozás és Európa ma feszültségben áll egymással (interjú)

Pannon RTV: Milyen Magyarország határain kívül magyarnak lenni? (beszámoló, videó)

Vajdasági RTV: Hazaszeretet a mai Európában (beszámoló, videó)