Én és a világ kamasztábor

2019. július 01.

A VM4K Én és a világ kamasztábora ezen a nyáron első ízben fogadta a 12–15 éves serdülő korosztályt. A tábor kéthetes lebontásban zajlott, az első (július 1–5.) és második héten (július 8–12.) összesen harmincketten vettek részt a tábor foglalkozásain, amik minden nap 16.00 és 19.30 óra között zajlottak. Csütörtök esti klubkoncertjeinken is szeretettel fogadtuk jelenlétüket.

Irányelvünk a kötetlen, szabad hangulatú tábori környezet megszervezése volt, ahol szakemberek első kézből válaszoltak a kamaszok kérdéseire, akik így használható, érdekes ismeretekhez jutottak, nem „iskolaszagú/iskolaszerű”, frontális módon, hanem interaktív foglalkozások keretében.

A tábor elnevezése, Én és a világ. Ez és e kettő közötti kapcsolat került a középpontba, hiszen az önismeret és a helyes énkép kérdése „kamaszpanasz”, s nagymértékben befolyásolja a világról alkotott képüket.

Az önkép kialakítása, valamint annak fejlesztése érdekében önkifejezést erősítő improvizációs gyakorlatokat végeztek, melyek segítségével már a tábor ideje alatt felszabadultabbakká váltak, s könnyebben megtalálták az utat maguk és a (kül)világ felé egyaránt.  

A foglalkozások másik alappilléreként a médiát hívtuk segítségül, hiszen a tökéletes szelfi vagy fotó elkészítése fontos szerepet tölt be a saját magukról kialakított kép tekintetében, míg a vlog az önkifejezés egyik modern eszköze, ún. virtuális naplóként szolgál.

Ezek elkészítésének fortélyai mellett minden napra készültünk egy-egy kiegészítő foglalkozással, melyek kapcsolódnak a fő témához –„arcápoltak”, nyári finomságokat készítettek, megtanultak csapatként funkcionálni különböző csapatépítő-mozgásos játék során, test- és alakformálással, továbbá gazdálkodással kapcsolatos tanácsokat kaptak, etnomuzikológiával ismerkedtek és végül, de nem utolsó sorban szkenneltek, nyomtattak, méghozzá  mindezt 3D-ben.

Reméljük, hogy sikerült tartalmas és érdekes programot biztosítani a kamaszoknak, s a táborban szőtt barátságok mellett, vidám emlékekkel és hasznos ismeretekkel tértek haza a VM4K Én és a világ nyári kamasztáborából, hogy jövőre újra találkozhassanak, együtt lehessenek, együtt lehessünk nyári kamasztáborunkban.