„Születtem, elvegyültem és kiváltam.” – József Attila életútja

2019. április 04.

H. Bagó Ilona irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa volt a VM4Köz. Klub vendége 2019. 4. 4-én, csütörtök este.

Az előadás kezdetén az előadó bővebben bemutatta a költő családjának életét, megtudhattuk, hogy Pőcze Borbála és József Áron között milyen nagy szerelem tombolt, s Jolán könyvéből az is kiderül, hogy miután az apa elhagyta őket, a mama csak arra tudott gondolni, hogy a papa elment szó nélkül. H. Bagó Ilona kiemelte, hogy amíg a papa ott volt, addig a család nem volt proletár. A Szabad-ötletek jegyzéke a nevelőszülőknél töltött időszakról szól, s megtudhattuk azt is, hogy a nevelőszülők nem voltak annyira szörnyűek, mint amilyennek József Attila leírta őket – ezt magától Etustól, József Attila testvérétől tudjuk. József Attila traumaként élte meg azt, hogy a nevelőszülők Pistának nevezték – mivel szerintük Attila név nincs. H. Bagó Ilona szerint a második trauma, ami József Attilát érte, az a mama halála volt, valamint azt is megosztotta a  közönséggel, hogy sokan Makai Ödönt, József Attila gyámját is felelősnek tartották a költő haláláért. Az irodalomtörténész József Attila nőkhöz való viszonyára is külön kitért, amelyet izgalmasnak nevezett, a halandó lányokat halhatatlanná varázsolta, s legtöbbször ezek a szerelmek viszonzatlanok voltak. A költőnél a szerelem az életbe való kapaszkodási ösztön megnyilvánulása volt. Olyan mértékű szeretetigénye volt, amit lehetetlen volt kielégíteni. Nem volt olyan közösség, amihez tartozhatott volna, nem volt a papa, és a mama sem. Talán mindezek a traumák és csalódások vezethettek tragikus halálához.

H. Bagó Ilona kiemelte: József Attila nem tudta azt a polgári életet élni, amit a többiek – Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc – igen. A Curriculum vitaeben József Attila 1929-ig mondja el saját élettörténetét, amely tulajdonképpen a traumák felsorolásából áll. H. Bagó Ilona irodalomtörténész hozátette: a költőien megírt életrajz nem kötődik mindig a valóság árnyalataihoz.

Az előadó előadását számos képpel, kézirattal, verssel, megzenésített verssel tette színesebbé, ezáltal is közelebb hozva a költő életét és költészetét a VM4Köz. Klub nagyszámú közönségéhez.

"Születtem, elvegyültem, kiváltam" – József Attila életútja című előadás meghallgatása