Az önfoglalkoztatás lehetőségei

2018. május 10.

Dr. Muhi Béla, egyetemi tanár, dékánhelyettes, MTA Köztestületi tag tartott 2018. április 26-án, csütörtök este előadást a VM4K klubhelyiségében Az önfoglalkoztatás lehetőségei címmel.

Az előadás elején a nagyszámú hallgatóság betekintést nyerhetett a vállalkozóvá válás rögös, energiát és odaadást igénylő útjába, melyet csupán akkor járhat végig valaki, ha elszánt, idejét nem spórolva küzd és szereti, amibe belefogott. Megtudhattuk, hogy a távolkeleti országokban a legegyszerűbb vállalkozóvá válni, azonban úgy Szerbiában, mint Magyarországon a vállalkozóvá váláshoz szükséges adminisztratív-jogi folyamat ideje az elmúlt években leegyszerűsödött és felgyorsult. Itthon a Szerbiai Gazdasági Kamara honlapja, illetve a preduzetnik.rs internetes portál, míg Magyarországon a vallalkozo.info nyújt számos információt a vállalkozás előtt álló személyek és vállalkozók számára.

A tanár úr felvázolta a vállalkozóvá válás, valamint a sikeres vállalkozás lépéseit: a vállalkozó első sorban szeresse a vállalkozását, és döntsön a helyes működési formáról. A piackutatás elvégzése, az elképzelés tesztelése, valamint a jó üzleti terv ill. üzleti modell megléte elengedhetetlen feltétele a sikeres vállalkozásnak. „A gyár termékeket gyárt, az emberek viszont márkákat vásárolnak” – hangzott el az idézet, mely rávilágít arra, hogy ezen az úton haladva kiváltképpen fontos a helyes névválasztás, a minőség, valamint a brand kialakítása, azaz a jó és szakszerű marketing tevékenység.

Megtudhattuk, hogy térségünk, valamint az Európai Unió gazdasági húzóágát a közhiedelemmel ellentétben nem a nagy, multinacionális vállalatok alkotják, hanem a kis és középvállalatok, és ezen tényből kifolyólag is látható volt, milyen fontos elemét kellene képeznie térségünk gazdaságának a kis és középvállakozói szféra. Muhi tanár úr magas szintű, ám érthető nyelvezetű, humorral fűszerezett előadása igazi bátorítás és hasznos információgyűjtemény volt minden jelenlévő számára.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: A siker kulcsa a kitartás (beszámoló)

Vajdaság Ma: Az önfoglalkoztatást népszerűsítették a VM4K-ban (beszámoló)

Pannon RTV: Az önfoglalkoztatásról volt előadás Szabadkán (nyilatkozat, videó)