CSÜTÖRTÖK ESTÉK – ABIGÉL TITKAI (PIROS ILDIKÓ ESTJE)

2022. február 17.

Varázslatos élményben volt részük mindazoknak, akik 2022. február 17-én a közönség soraiból nézték az Abigél titkai – töredékek az írónő életművéből című előadást Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész előadásában, a Kosztolányi Dezső Színház színpadán, amely előadói est a Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk keretén belül jött el Szabadkára.

Piros Ildikó, sok színházi és filmes szerepei mellett Szabó Magda: Abigél című regényének filmadaptációjában nyújtott Zsuzsanna testvér-alakításával sokunk szívébe zárta magát. A művésznő ragyogó színpadi jelenléte tele volt eleganciával, kedvességgel és varázslattal.

Az előadás során töredékeket hallhattunk Szabó Magda rendkívüli életéből, gyermekkoráról, családjáról, szüleivel ápolt szoros kapcsolatáról és férjéhez, Szobotka Tiborhoz fűződő viszonyáról, Piros Ildikó több karaktert megszemélyesítve felvillantotta az írónő életútjának további legjelentősebb eseményeit is. A különösen bensőséges hangulatú előadói est során a  művésznő Szabó Magda kiemelkedő alkotásaiból idézett – többek között az Abigél, a Katalin utca, a Für Elise, Az ajtó című regényekből hangoztak el részletek, valamint Piros Ildikó beavatta a közönséget az Abigél című film születésének titkaiba és Szabó Magdához fűződő barátságába is.