CSÜTÖRTÖK ESTÉK – BÖRCSÖK ERZSÉBET – EGY VAJDASÁGI MAGYAR ÍRÓNŐ (beszélgetés Jódal Rózsával)

2022. május 05.

2022. május 5-én 19 órai kezdettel Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk vendége Jódal Rózsa Szirmai Károly Irodalmi és Magyar Életfa Díjjal kitüntetett író, Börcsök Erzsébet lánya volt, akivel Lovas Ildikó József Attila-, Híd Irodalmi Díjjal és Pro Urbe díjjal kitüntetett író beszélgetett, Börcsök Erzsébet, egy vajdasági magyar írónő címmel.

Börcsök Erzsébet író, tanár 1904-ben született Csenén – a mai Románia területén, Versecen élt és tanított 1965-ig, nyugdíjazásáig. Első írásai, meséi Benedek Elek lapjában jelentek meg. Novelláira Szenteleky Kornél figyelt fel, és közölte azokat az 1930-as évek elején. Első regénye, A végtelen fal nagy sikert aratott. 1945 után társadalmi témájú elbeszéléseit és regényeit közölték. Alkotói munkásságának csúcsa Eszter című regénye, melyben sok életrajzi elemmel – a vajdasági társadalomról rajzol képet.

A beszélgetés során elhangzott, hogy Börcsök Erzsébet mennyire fontos alkotója a vajdasági magyar irodalomnak, az 1933-ben megjelent A végtelen fal című regénye az első vajdasági magyar regény, egy remekmű. Börcsök a magyar-szerb együttélésről írt a Vajdaságban, de a témát nem ideológiai alapon járta körül, hanem az emberi együttélés felől. Az est során szó volt az író és Szenteleky Kornél közötti szakami és emberi kapcsolatról, hogy milyen hatással voltak egymás alkotói munkáira. A beszélgetés végén leszögezték: Börcsök Erzsébet munkásságát nem értékeli kellőképpen a vajdasági magyar irodalom és közösség. Remélhetőleg az est után ebben változás is történik.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!