Csütörtök esték – másképp (portrébeszélgetés mgr. Csikós Pajor Gizellával)

2020. november 19.

A VM4K Csütörtök esték – másképp című programsorozatának célja értékadó, közösségépítő személyiségek bemutatása portrébeszélgetések formájában. Legutóbbi vendégünk mgr. Csikós Pajor Gizella, matematikus, szakfőiskolai tanár, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatónője, akivel Gruik Zsuzsa újságíró beszélgetett.

A beszélgetés során elhangzott, hogy miként csatlakozott a 2000-es évek elején alapított szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanári karához, amelyet több éves főiskolán való tanítás előzött meg, ezért már elérkezettnek is érezte a váltást, mert már hiányzott neki a közvetlenebb tanár-diák kapcsolat. Szó esett a két típusú gimnáziumban alkalmazandó tanítási módszerek különbözőségeiről, mely kapcsán vendégünk kiemelte, hogy a matematika órának könnyednek kell lennie, hogy a diákok jól érezzék magukat. Igazgatóként vendégünk elmondta, hogy milyen elvek, szempontok szerint alakítják a gimnázium tanári karát. Szóba került még az online oktatás, amely nagy kihívás elé állítja a tanárokat, a diákokat és az iskolákat is, de az egyik legnagyobb hátránya, hogy az iskola és a kollégium közösségi élete gyakorlatilag ellehetetlenült. A beszélgetés végén szó esett még a diákok pályaválasztási nehézségeiről, illetve arról, hogy mennyire lehet, vagy kell a tanulókat ebben terelgetni, valamint a tanárnő további szakmai terveiről is.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számhoz képest szép számú közönség fogadta vendégünket. A program során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették november 19-i programunkat.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Pannon RTV: Csikós Pajor Gizella a tanári hivatásról (beszámoló, videó)

Magyar Szó: "Amit megértünk, azt szeretni fogjuk" (beszámoló)

Vajdasági RTV: A tanári pálya szépségei (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Csütörtök esték másképp – mgr. Csikós Pajor Gizella (a beszélgetés meghallgatása)