Csütörtök esték – VM4K Filmklub – Halálos tavasz

2022. június 16.

A Halálos tavasszal megváltozik a magyar film hangja. A tragikus vég nem tabutéma többé, a komorabb hangvétel, sötét színek megszólaltatása következik. Karády Katalint pedig ettől kezdve a végzet asszonyának megtestesítőjeként jegyzi a magyar filmtörténet.

Az alkotás 1939-ben készült, főbb szerepekben: Karády Katalin, Jávor Pál, Szörényi Éva, Somlay Artúr, Bilicsi Tivadar, Kamarás Gyula, Tasnádi Ilona, Rózsahegyi Kálmán, Pethes Sándor, Bihary József.

A film nyitójelenetében „..virágot, szemetet sodor a víz. Jávor Pál fekete kabátban áll a parton, fehér szegfű úszik a Dunán. A kőpart statikus mértani idomain túl a megfoghatatlan hömpölygés az úr. Alsó és felső beállítások ellenpontozzák a víz mélységét és az ég magasát. Átmeneti órában vagyunk, nappal és az alkony között. […] Jávor ébren jár az alvó városban, meghal az ébredő városban. A jelenben hátat fordít nekünk, az első múltképen felénk mosolyog. A jelenben eltávozik (az életből), a múltban megérkezik (Budapestre), kilép az életbe.” – írja a filmről Király Jenő filmkritikus könyvében (Karády mítosza és mágiája., Bp.1989)

A Halálos tavasz Zilahy Lajos 1922-ben megjelent regénye alapján készült és egy új zsánert  (a film noir-t) vezet be a magyar filmtörténetbe. A háború közelsége ezeknek a komorabb hangvételű, egzisztenciálisan szorongó hősöket bemutató melodrámák térnyerésének kedvezett. Ezek a filmek megfelelően tükrözték a társadalom rossz közérzetét, történeteik mégis kikapcsolódást nyújtottak a nézőknek.

A tragikus szerelmi történet felfejtése dr. Egri Iván (Jávor Pál) öngyilkosságával kezdődik, majd visszatérünk a múltba, hogy megtudjuk, hogyan jutott el a főhős tettéig. Ralben Edit úrhölggyel való megismerkedésével végzetes szerelmi viszony alakul ki közöttük. A film emlékezetes és kultikus jelenete a történet egyik csúcspontja: Iván eljátssza szerelmének az Ez lett a vesztünk című dalt, és a zongorán álló mézeskalácsszív tükrében végignézi, amint Edit táncolva és énekelve levetkőzik majd felöltözik a dal közben.

2022. június 16-án a VM4K Filmklubban 19 órai kezdettel tehát a Halálos tavasz című magyar filmdrámát nézhették meg vendégeink, Kalmár László rendezésében.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Pannon RTV: Filmklubot tartottak a VM4K-ban (közlemény)