Csütörtök esték – másképp (beszélgetés a Fokos zenekar tagjaival)

2021. február 18.

A VM4K Csütörtök esték – másképp című programsorozatának célja értékadó, közösségépítő személyiségek bemutatása portrébeszélgetések formájában. A 2021. február 18-i, évadnyitó program vendégei az óbecsei Fokos zenekar tagjai - Jovánovity Péter, Keszég Ákos, Szabó András, Szerda Ákos és Szerda Balázs voltak, akikkel Verebes Krnács Erika újságíró, előadóművész beszélgetett.

Az esemény apropója a Fokos zenekar legújabb, Zengető címet viselő lemeze volt.

A beszélgetés során a zenakar tagjai meséltek személyes kapocsolódásukról a zenéhez és egymáshoz, valamint a Fokos megalakulásáról, a kezdeti nehézségekről. Szóba került a 2011-es év, amikor fordulópont következett be az együttes életében, ugyanis ekkor indultak el a Felszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban, ahol különdíjjal búcsúztak a versenytől, melynek köszönhetően készülhetett el első lemezük is. Az ezt követő években több nemzetközi turnén is részt vettek – körbejárták az Amerikai Egyesült Államokat, Európát, valamint Oroszországban is koncerteztek. A 2020-as év a zenekar számára is nagy változásokat hozott. Ebben az évben lett tíz éves a Fokos, mely alkalomból egy nagykoncertet terveztek, de ez a világjárvány miatt elmaradt, ahogyan nagyon sok fellépésük, koncertjük is. Mégis, ennek az időszaknak köszönhető, hogy elkészült legújabb, Zengető című lemezük, mely megzenésített verseket tartalmaz, olyan verseket, amelyek a magyar történelem jeles eseményeit dolgozzák fel. A zenekar tagjai kiemelték: a megjelent anyag egy nagyon aprólékos alkotói folyamat gyümölcse, amire nagyon büszkék.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számához képest szép számú közönség fogadta vendégünket, amely során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették programunkat.

A Zengető CD a VM4K és a VMMSZ kiadásában jelent meg 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Beszélgetés a Fokos zenekar tagjaival a VM4K-ban (közlemény)

Pannon RTV: A Fokos zenekar Zengetője a VM4K-ban (beszámoló, videó)

Magyar Szó: Zenésztársak és jó barátok (beszámoló)

Szabadkai Magyar Rádió: Csütörtök esték – másképp: a Fokos zenekar (a beszélgetés meghallgatása)

Vajdasági RTV: Megjelent a fokos zenekar legújabb lemeze (beszámoló, videó)

YouTube: Csütörtök esték – másképp: a Fokos zenekarral Verebes Krnács Erika beszélget (feliratos videó)