Fokos zenekar

2019. július 18.

A nyár beköszöntével a VM4K csütörtöki programjait zenés rendezvények, koncertek töltik ki. Így volt ez e hét csütörtökén is, július 18-án, amikor is a VM4Köz.Klub udvarán a nagyszámú közönség a Fokos zenekar fergeteges, jó hangulatot teremtő koncertjét élvezhette, kinek legfőbb célkitűzései között szerepel a néphagyomány megismertetése, valamint a vajdasági magyar népdalkincs átörökítése. A zenekar neve a fokos (balta) elnevezésből ered, mely számos kultúrtörténeti hagyományra utal. Már a honfoglaló magyarok eszköztárában is helyet kapott, majd a későbbiekben a Szent László-mondakörben és a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc kapcsán megjelenő fegyverként tartották számon. Néprajzi vonatkozásaiban a népi, betyár bíráskodás eszközeként ismerték. Az érdekes névválasztás mellett, zenéjét a gazdag hangszerelés és az acélos, tüzes előadásmód jellemzi, ennek köszönhetően igazi táncházi hangulatot kelt. Az est folyamán a zenekar repertoárján rábaközi, Duna menti, somogyi, mezőkölpényi, pecesori, hajdúsági, erdőszombattelki, vajdaszentiványi, becsei és zentai népzene is feltűnt. A zene központi elemét képező cimbalom mellett hegedű, nagybőgő, klarinét, brácsa, ütőgardon, basszprímtambura kísérte az énekeseket, Szerda Ákost és Szabó Annamáriát.

Az est folyamán hallható volt a Vajdaszentivánéji muzsika című dal is, amellyel a zenekar 2018-ban a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőn lépett fel, s ahol a zenekarok kategóriájában megnyerte a Döntők döntőjét. Szerda Balázs azt is elárulta a VM4Köz. Klub közönségének, hogy a napokban jelent meg legújabb lemezük, melynek tartalma Óbecse község népzenei hagyatékát öleli fel.

A dallamokat kitartóan dúdoló tömeg vastapssal hálálta meg a zenekarnak a csodás estet, és a koncert végén a ráadásdal sem maradhatott el.