Idéző énekek útján

2018. június 21.

Bakos Árpád, zenetanár, zeneszerző, az Ethnokor zenekar frontembere, a vajdasági és a magyarországi zenei élet jeles egyénisége, valamint vendége, Tóth Szilárd volt a VM4Köz.Klub vendége június 21-én, csütörtök este.

Az est elején Bakos művész úr egy jellegzetes, ám napjaink urbánus területein immár feledésbe merül népi hangszert, a bodzafából készült, fagyöngy elemet is tartalmazó hosszú furuglát szólaltatta meg, melynek jellegzetes, népies hangja bejárta a dugig megtelt klubhelyiséget. Azt est folytatásában Bakos Árpád színre hívta korábbi tanítványát, kedves barátját és munkatársát Tóth Szilárdot, akivel immár hosszú évek óta együtt dolgozik. Később Bakos a koboz húrjait pengette, Tóth pedig a török lant hangjával járult a zenei utazás sikeréhez.

A közönség többek között megzenésített verseken keresztül tapasztalhatta meg a népies zene varázsát a művészek közreműködésében. A dalok között, hasznos információk, rövid és érdekes történetek hangzottak el, melyek hídként kapcsolták össze az értékes műveket, melyek olykor jövőbe látó szövegeit töbek között Balassi és Sziveri költötte. A performansz végéhez közeledve a dallamok ritmusa egyre gyorsabbá, ütemesebbé vált, így az est zenei repertoárjában katonadal is helyet kapott. A művészek a híres és közkedvelt Erdő, erdő, kerek erdő című dallal köszöntek el a zenei utazásból hazatérő közönségtől. A dal befejeztével a vastapsot követően frissítő szörpök, kézműves sörök és baráti beszélgetések mellett folytatódott az este.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Idéző énekek útján (beszámoló)

Pannon RTV: Kortárs népzenei est a VM4K-ban (beszámoló)