A kutatómunka rejtelmei

2018. április 26.

Csite András, közgazdász, a gazdaságtörténet egyetemi doktora, a szociológia doktora (PhD), a kutatóintézet egyik alapítója és ügyvezető igazgatója és Geambasu Réka, szociológus, antropológus, a kolozsvári BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézetének oktatója, a Hétfa Kutatóintézet munkatársa volt a VM4Köz.Klub vendége 2018. április 26-án csütörtök este, akik A Kutatómunka rejtelmei címen tartottak előadást.

Az est folyamán szó volt a vállalkozáskutatásról, a női vállalkozókról, mint egyfajta emancipációs irányról. A kutatási eredmények szerint a nők vállalkozói hajlandósága képzéssel még inkább ösztönözhető – de felmerül a kérdés, hogy vajon áttörhető-e az üvegplafon?

Beszélgettünk az elvándorlásról, a munkaerő-áramlásról európai és kisebbségi szempontból, és az otthonmaradás ösztönzéséről. Geambasu Réka szerint a gazdasági tényezők mellett az „otthonosság” kialakítása lehet erre egy megoldás, de kiemelte, hogy nagyon nehéz meghatároznunk mitől is érzi jól, otthon magát az ember. 

Csite András közvetlen és párbeszédre ösztönző előadásában betekintést nyerhettünk a Hétfa terület- és városfejlesztéssel kapcsolatos munkáiba, közpolitikai elemzéseibe, de a gazdaság és társadalomkutatás témaköreit is érintettük.

Aktuálpolitikai kérdésektől sem zárkóztunk el, elemeztük a politika és az értelmiség viszonyrendszerének átalakulását, budapesti és kisebbségi vonatkozásban egyaránt, ugyanakkor szóba került a határon túli magyarok megítélésének kérdése is.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: A tudomány és politika között (beszámoló)

Magyar Szó: A kutatások és képzések összekapcsolódása (interjú)

Pannon RTV: A Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ mutatkozott be Szabadkán (beszámoló, videó)