Magyar nők és hősnők - amikor a fakanál is kard című Asszonykonferencia

2023. március 28.

Magyar nők és hősnők – amikor a fakanál is kard c. Asszonykonferencia

2023. március 23-24. (csütörtök-péntek) között került megrendezésre a Magyar nők és hősnők – amikor a fakanál is kard című Asszonykonferencia a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központban. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként megvalósuló kétnapos konferencián tizenkét szakmai előadást hallhattak az érdeklődők a reformkori magyar társadalom női szereplőiről. A konferencián széleskörű előadásokkal jártuk körbe a 19. századi magyar nők társadalmi helyzetének és szerepének kérdését a kor legkiemelkedőbb női alakjainak bemutatásával. A tudományos rendezvény keretében méltón megemlékeztünk Lebstück Máriáról, Szendrey Júliáról, Teleki Blankáról, Brunszvik Terézről, Déryné Széppataki Rózáról, Prielle Kornéliáról, és a forradalmárokat támogató asszonyokról, özvegyekről, honvédnőkről.

Konferenciánk első napján hat szakmai előadás hangzott el, melyek különböző szemszögből közelítették meg rendezvényünk fő témáját, a reformkor asszonyainak sorsát. Gulyás Adrienn, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandája Jókai Mórról és a női honvédekről – köztük Lebstück Mária horvát származású főhadnagyról tartott előadást. Dr. Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának történésze egy soproni lány, Slachta Etelka naplófeljegyzéseibe nyújtott betekintést. A ’48-as magyar szabadságharc és forradalom kapcsán hallhattunk 1848 centenáriumáról, 1948-ról, női szemmel Dr. Tóth Eszter Zsófia történész és társadalomkutatótól. A Balaton-menti 1848-as emlékhelyekről, valamint Szendrey Júlia és Grófnő Festetics Julianna életéről Dr. Kovács Emőke, MMA ösztöndíjas történész, Balaton-kutató mesélt. A VM4K-ba látogatók meghallgathatták Dr. Czuczor Gergely történelemtanár, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökségi tagjának előadását is a nők szerepének változásáról, és a forradalmárokat támogató feleségek jelentőségéről. A nap utolsó előadója Dr. Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész volt, aki egy roppant izgalmas 19. század középi erdélyi szakácskönyvön keresztül mutatott be egész családfákat és női sorsokat. A konferencia első napját egy művészi esttel zártuk, az előadók a VM4K Csütörtök esték programsorozatának március 23-ai eseményén, Bereményi Géza és Eperjes Károly közös estjén vehettek részt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

A pénteki napot Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke nyitotta meg a magyar nőnevelés úttörőiről, Brunszvik Teréz és Teleki Blanka munkásságáról szóló előadásával. Dr. Tamási Zsolt egyetemi oktató, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum igazgatója az 1848-49-es szabadságharc női főszereplőiről – a férfi ruhában harcoló nőkről, betegápolókról, nevelőkről, kémnőkről, és igazságtalanul fogságba vetett asszonyokról beszélt részletesen. Folytatva a reformkori szakácskönyvek témáját, Dr. Bihari Nagy Éva, egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének tanszékvezető helyettese a forradalmárok étkezési szokásairól, valamint Zilachy Ágnes és Rézi néni (Doletskó Teréz) szakácskönyvéről számolt be. Végezetül, a 19. századi magyar színjátszásról is szó esett, Prielle Kornélia és Déryné Széppataki Róza alakjáról Dr. Mezei Kinga rendező-színművésznőtől, a Zentai Magyar Kamaraszínház művészeti vezetőjétől hallhattunk. A konferenciát Dr. Góli Kornélia előadásával zártuk, aki a forradalmi színjátszásról és az egyik legnépszerűbb színpadi műfajról, a népszínműről beszélt. Tudományos rendezvényünket múzeumlátogatás és városnézés koronázta meg, az előadóknak lehetőségük adódott ellátogatni a Szabadkai Városi Múzeumba, ahol megtekinthették Schöfft József Károly magyar oltárfestő képeit, valamint a „Historicizmus a Bácskában” című időszaki kiállítást.

A Petőfi 200 emlékév vajdasági programsorozatának részeként megvalósult konferencia célja a forradalom kevésbé emlegetett szereplőinek ünneplése, a magyar nők és asszonyok emlékének ápolása volt.   

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottak! Sok szeretettel várunk vissza minden érdeklődőt a MOZDULJ! PETŐFI! rendezvénysorozat további programjaira!

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: Magyar nők és hősnők (közlemény)

Magyar Szó: Amin kell és lehet változtatni (beszámoló)

Pannon RTV: Magyar nők és hősnők – amikor a fakanál is kard (közlemény)

Pannon RTV: Amikor a fakanál is kard (beszámoló, videó)

Magyar Szó: Női sorsok más szemszögből (beszámoló)

Fotók
Videók