Nyári táborok a VM4K-ban

2019. július 01.

Kreatív kalandok gyermektábor

Kreatív kaland táborunk második alkalommal került megszervezésre a VM4K székházában. A program nevéhez méltóan igyekeztünk változatos, de emellett kreatív foglalkozásokat kínálni a hozzánk látogató gyerekeknek.

Július 1-től két héten keresztül naponta 50 gyerek tölthette a nyári szünidejét a VM4K-ban. Az első héten szakmákat, hivatásokat igyekeztünk egy kicsit közelebb hozni a gyerekekhez. Molnár Róbert a színjátszás, valamint a bábművészet rejtelmeit tárta fel a fiatalok előtt, Csizmár Zsolt ízelítőt adott a labdarúgás alapjaiból, Szakács Tamásnak köszönhetően a néptáncpedagógiával ismerkedhettek, Soós Georgina irányításával pedig, betekintést nyerhettek a riporterek és az operatőrök feladatköreibe.

Műhelymunkáink (mozgásos tevékenységek, kézműves foglalkozások) szorosan kapcsolódtak az adott napon bemutatott hivatásokhoz. Az első héten maszkok, foci mezek, újságpapírból készített kosarak, tablóképek, valamint bohócok készültek különböző képzőművészeti technikák elsajátításával. A hetet a Jancsi bohóc bábszínház nagyszerű produkciója zárta.

Kreatív kaland táborunk második hetén is hasonló programösszeállítással vártuk a gyerekeket. A mozgás alapú foglalkozások, a kézműves műhelymunkák elmaradhatatlan részét képezték a napi tevékenységeknek. Emellet, táborozóink megismerkedhettek az íjászat mesterségével, az „Így tedd rá” néptáncmódszertannal, a drámajáték alapjaival, valamint a környezetvédelem jelentőségével. A Jancsi bohóc bábszínház ezen a héten is egy fergetes előadással szórakoztotta a közönséget.

A tábor utolsó napját a gyerekek által igen közkedvelt palacsintával, csillámtetoválásokkal, arcfestéssel, lufiszobrászattal igyekeztünk színesebbé varázsolni. Programzárásként, táborozóink mutathatták be társainknak, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a nálunk töltött idő alatt.

Új barátságokkal, vidámsággal, pozitív élményekkel gazdagon zárult a 2019-es Kreatív kaland táborunk.

 

Élményalapú vizuális programozás informatikai tábor

A VM4K immáron a negyedik informatikai tábornak adott otthont, melynek keretében Vörös Csaba informatikus az élményalapú vizuális programozás rejtelmeibe vezette be a gyermekeket. A tábor két héten keresztül, minden hétköznap 9 és 11 óra között zajlott – első héten a 8-10 éves korosztály látogatott el hozzánk, míg a második héten a 10-12 éveseket vártuk a VM4K székházába. Hetenként tizenhat, összesen harminckét gyermek vett részt a foglalkozáson, melynek végeztével – a megszerzett tudás mellett –, emléklapokkal tértek haza a táborlakók.

A gyermekek ma már egyre fiatalabb korban lépnek be a számítógépek és okostelefonok világába, hiszen a technológia változásával és fejlődésével, már az iskolai tanulmányok során egyre magasabb szintű számítógépes ismeretek válnak szükségessé. Az általános felhasználói ismeretek mellett, a programozás és kódolás rejtelmeibe is szerettük volna elkalauzolni a gyermekeket, ehhez Vörös Csaba informatikus segítségét kértük, aki a szabadkai Politechnikai Középiskola tanára, a topolyai Coder Club vezetője, valamint Szerbia programozási nagykövete az EU Code Week kapcsán. Elmondása szerint, az egyhetes foglalkozások célja a felhasználható, mindenhol és mindenkor szükséges programozási és kódolási ismeretek alapjainak játékos formában történő átadása, a digitális írástudás fejlesztése, az algoritmikus gondolkodás elsajátítása, valamint az izgalmas, programozói profil megismerése volt.

A foglalkozások ideje alatt ingyenes online felületek használatával különböző animációk, játékok és android alkalmazások elkészítésének módjával, menetével ismerkedhettek meg a résztvevők, emellett, betekintést nyerhettek a micro:bit mikroelektrotechnikai eszköz széles felhasználási körébe, annak programozásába.

Vörös Csaba elmondása szerint a gyerekek érdeklődéssel fogadták a feladatokat, aktívan vettek részt a foglalkozásokon. Elköszönéskor, már a követekező informatikai tábor után érdeklődtek.

 

Én és a világ kamasztábor

A VM4K Én és a világ kamasztábora ezen a nyáron első ízben fogadta a 12–15 éves serdülő korosztályt. A tábor kéthetes lebontásban zajlott, az első (július 1–5.) és második héten (július 8–12.) összesen harmincketten vettek részt a tábor foglalkozásain, amik minden nap 16:00 és 19:30 óra között zajlottak. Csütörtök esti klubkoncertjeinken is szeretettel fogadtuk jelenlétüket.

Irányelvünk a kötetlen, szabad hangulatú tábori környezet megszervezése volt, ahol szakemberek első kézből válaszoltak a kamaszok kérdéseire, akik így használható, érdekes ismeretekhez jutottak, nem „iskolaszagú/iskolaszerű”, frontális módon, hanem interaktív foglalkozások keretében.

A tábor elnevezése, Én és a világ. Ez és e kettő közötti kapcsolat került a középpontba, hiszen az önismeret és a helyes énkép kérdése „kamaszpanasz”, s nagymértékben befolyásolja a világról alkotott képüket.

Az önkép kialakítása, valamint annak fejlesztése érdekében önkifejezést erősítő improvizációs gyakorlatokat végeztek, melyek segítségével már a tábor ideje alatt felszabadultabbakká váltak, s könnyebben megtalálták az utat maguk és a (kül)világ felé egyaránt.  

A foglalkozások másik alappilléreként a médiát hívtuk segítségül, hiszen a tökéletes szelfi vagy fotó elkészítése fontos szerepet tölt be a saját magukról kialakított kép tekintetében, míg a vlog az önkifejezés egyik modern eszköze, ún. virtuális naplóként szolgál.

Ezek elkészítésének fortélyai mellett minden napra készültünk egy-egy kiegészítő foglalkozással, melyek kapcsolódnak a fő témához –„arcápoltak”, nyári finomságokat készítettek, megtanultak csapatként funkcionálni különböző csapatépítő-mozgásos játék során, test- és alakformálással, továbbá gazdálkodással kapcsolatos tanácsokat kaptak, etnomuzikológiával ismerkedtek és végül, de nem utolsó sorban szkenneltek, nyomtattak, méghozzá  mindezt 3D-ben.

Reméljük, hogy sikerült tartalmas és érdekes programot biztosítani a kamaszoknak, s a táborban szőtt barátságok mellett, vidám emlékekkel és hasznos ismeretekkel tértek haza a VM4K Én és a világ nyári kamasztáborából, hogy jövőre újra találkozhassanak, együtt lehessenek, együtt lehessünk nyári kamasztáborunkban.

 

Az eseményekről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Szünidei program kisdiákoknak és kamaszoknak (beszámoló)

Magyar Szó: A labdarúgásé volt a főszerep (beszámoló)

Magyar Szó: Szünidei kalandok (beszámoló)

Magyar Szó: A legfontosabb a fantázia és a kreativitás (beszámoló)

Magyar Szó: Máskor is jönnének (beszámoló)

Pannon RTV: Gyermek és ifjúsági táborokat szervez a szabadkai VM4K (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Elkészítette első híradóját a szabadkai VM4K Gyermektévé (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Gyermek és ifjúsági táborok a VM4K-ban (videó)