Pető-kurzus Szabadkán

2022. január 17.

A Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének és felsőoktatási programjának szerves részeként 2022. január 3-ától ismét megrendezésre került a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kar konduktorai által vezetett intenzív kurzus, melynek célja a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek fejlesztése. A két héten át tartó fejlesztések, valamint szűrővizsgálati rendelések ezúttal Szabadkán, az akadálymentesített Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény földszinti tornatermében kerültek megszervezésre Babiczky Márta és Varga Kurdi Hanna konduktorok vezetésével.

A két hét folyamán a foglalkozások három csoportban zajlottak, így a szklerózis multiplexben, Parkinson-kórban és hemiplégiában szenvedő személyek fejlesztésére került sor. A 60–90 perces foglalkozások délelőtt 9 órától 15–16 óráig tartottak, melyeken napi rendszerességgel 12 személy vett részt. A fejlesztő foglalkozások mellett a szakemberek új személyek szűrését is végezték.

A szűrések, fejlesztések mellett a Pető András Kar székhelyen kívüli konduktorsegítő szakirányú továbbképzés hallgatóinak online gyakorlatára is sor került, melyet Sélley Dóra gyakorlatvezető konduktor vezetett a fejlesztések helyszínéről.

A járványügyi előírások figyelembevételével a tervek szerint február második felétől az idegrendszeri szűrések, fejlesztések ismét megszervezésre kerülnek.

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: Kurzus és szűrővizsgálat (közlemény)

Pannon RTV: Kezdődik a Pető András Kar intenzív kurzusa Szabadkán (közlemény)

Pannon RTV: Pető-kurzus Szabadkán (beszámoló, videó)

Vajdasági RTV: Kurzus és szűrővizsgálat Szabadkán (beszámoló, videó)