PETŐ-KURZUS SZABADKÁN

2022. március 11.

A Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének és felsőoktatási programjának szerves részeként 2022. február 21-étől ismét megrendezésre került a budapest Semmelweis Egyetem Pető András Kar konduktorai által vezetett intenzív kurzus, melynek célja a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek fejlesztése volt.

A három héten át tartó fejlesztések, valamint a szűrővizsgálati rendelések ezúttal is Szabadkán, az akadálymentesített Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény földszinti tornatermében kerültek megszervezésre Babiczky Márta és Horváth Sándorné Lipcsei Erzsébet konduktorok vezetésével.

A három hét folyamán a foglalkozások összesen kilenc csoportban zajlottak, így a szklerózis multiplexben, Parkinson-kórban és hemiplégiában szenvedő személyek fejlesztésére került sor, egyúttal a gyermekek számára is lehetőség adódott a fejlődésre. A 60–90 perces foglalkozások délelőtt 9 órától 15–16 óráig tartottak, melyeken rendszeresen 25 személy vett részt. A fejlesztő foglalkozások mellett a szakemberek új személyek szűrését is végezték. A szűrések, fejlesztések mellett a Pető András Kar székhelyen kívüli konduktorsegítő szakirányú továbbképzés hallgatóinak online gyakorlatára is sor került, melyet Sélley Dóra gyakorlatvezető konduktor vezetett.

A járványügyi előírások figyelembevételével a tervek szerint április második felétől a központi idegrendszeri szűrések, fejlesztések ismét megszervezésre kerülnek.