Pető-kurzus Szabadkán

2022. szeptember 05.

A Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének szerves részeként az őszi időszak kezdetén, 2022. szeptember 12-étől került megrendezésre a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kar konduktorai által vezetett intenzív kurzus, melynek célja a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek fejlesztése és állapotának javítása volt.

A két héten át tartó foglalkozások és a szűrővizsgálati rendelések – az előző alkalmakhoz hasonlóan – ezúttal is Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény akadálymentesített földszinti tornatermében kerültek megszervezése Babiczky Márta és Horváth Sándorné Lipcsei Erzsébet konduktorok vezetésével.

A két hetes időszakban a fejlesztések összesen hét csoportban zajlottak, így a szklerózis multiplexben, Parkinson-kórban és hemiplégiában szenvedő személyek fejlesztésére került sor, délutánonként pedig a gyermekek számára is lehetőség adódott a foglalkozásokon való részvételre. A 60–90 perces foglalkozások minden nap délelőtt 9 órától délután 3–4 óráig tartottak, melyeken rendszeresen 22 személy vett részt. A fejlesztő foglalkozások mellett a szakemberek új személyek szűrését is végezték.

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: A Pető András Kar intenzív kuzusa (közlemény)

Pannon RTV: Pető-módszerrel segítik az idegrendszeri betegséggel küzdőket (beszámoló, videó)

Hét Nap: Pető-fejlesztések Szabadkán (beszámoló, galéria)

Magyar Szó: Fejlesztő gyakorlatokkal a minőségibb életért (beszámoló, interjú)