Téli táborok a VM4K-ban

2023. január 16.

2023 januárjában is sor került a VM4K népszerű táboraira.

Dinoszaurusz-kutató expedíció

A Dinoszaurusz-kutató expedíció tábor a 6-11 éves gyermekeket várta a téli szünidőben. Táborozóink minden nap újabb ismereteket sajátíthattak el a dinoszauruszok rejtelmes világából különböző interaktív előadások, feladatok és kézműves foglalkozások által. A tábor második napján a kis felfedezők ellátogattak a Szabadkai Városi Múzeumba, ahol egy előadás keretein belül megtudhatták, hogyan alakultak ki a mai madarak a dinoszauruszokból, majd tárlatvezetésen vettek részt a témához kapcsolódóan. Emellett nem maradtak el a napi mozgásos foglalkozások és a kincskeresés sem. A Dínótestvérek című mesefilmet is megtekintették házimozi stílusban. A tábor a Jack Spenót bőrébe bújt Dévai Levente előadóművész interaktív Dínó-showjával ért véget, melyet nagyon élveztek a gyerekek. Utolsó napon mindenki megkapta a jól megérdemelt emléklapját is.

 

Éleszd fel a gépet – a mesterséges intelligencia titkai és Gondolkodó gépek – a mesterséges intelligencia lehetőségei informatikai táborok

2023 január 9- én kezdetét vették téli informatikai táboraink is a VM4K épületében, méghozzá Vörös Csaba informatikus vezetésével. Három csoport is belevetette magát a számítástechnika rejtelmeibe. A táborok az Éleszd fel a gépet – a mesterséges intelligencia titkai, illetve a Gondolkodó gépek – a mesterséges intelligencia lehetőségei nevet viselték. A foglalkozások ezúttal a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás témáját ölelték fel. Az izgalmas és mozgalmas hét folyamán ifjú informatikusaink olyan programokat hoztak létre, amelyek érzékelték és felismerték a színeket, az arcokat, különféle objektumokat, sőt a hangokat is. Sok új eszközt, funkciót ismertek meg a táborlakók, amelyeket a továbbiakban is használni tudnak majd otthoni, illetve iskolai körülmények között. Mindenki sok új információval, tudással, és persze a jól megérdemelt emléklappal térhetett haza a VM4K téli informatikai táborából.

 

Természetes életmóddal az egészségért és környezetért kamasztábor

Az idei téli kamasztábor, amint a neve is mondja, bemutatta, hogyan tudunk hozzájárulni viselkedésünkkel és szokásainkkal környezetünk tudatos megóvásához, valamint mit lenne érdemes változtatni az étkezési szokásainkon a saját egészségünk érdekében. A tábor a 12 és 17 év közötti korosztályt várta. A táborlakók kóstolással egybekötött ételek és italok bemutatásán vehettek részt, tisztálkodási szereket készítettek, biokertészeti bemutatót láttak és hallgattak, valamint növényt is ültettek. A tábor ideje alatt két kiránduláson vettek részt. Az elsőn a zentaörsi Varjúfészek tanyát látogatták meg, ahol betekintést nyertek a tanyasi élet szépségeibe, a második kirándulás alkalmával pedig elutaztak a zentai Fantastico center-be, ahol alsajátították az ózon technikával készült ételek fortélyait, kipróbálták a sószobát, valamint egy kellemes vacsorát fogyasztottak el az étteremben. Új élményekkel és tudással gazdagodtak a táborozók ezen a héten.

Az eseményekről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Élménydús szünidő (beszámoló)

Magyar Szó: A komposztálás fontosságáról (beszámoló)

Magyar Szó: A mesterséges intelligencia világában (beszámoló)

Magyar Szó: Élmények, tapasztalatok, új barátságok (beszámoló)

Pannon RTV: A dinoszauruszok rejtelmes világa a VM4K-ban (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Misteriozni svet dinosaurusa u kampu VM4K (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Kommentár nélkül (videó)

Pannon RTVHíradó – 2023.01.10. 17.30h (videó)

Pannon RTV: Betekintés a mesterséges intelligencia világába (beszámoló, interjú)

Pannon RTV: Uvid u svet veštačke inteligencije (beszámoló, videó)

Pannon RTVHíradó – 2023.01.11. 17.30h (videó)

Hét Nap: Téli táborok a VM4K-ban (közlemény)

Vajdasági RTV: Téli szünidei táborok a VM4K-ban (beszámoló, videó)

MTVA – Médiaklikk: Kárpát-medence (videó)

 

 

 

Kapcsolódó médiatartalom