Történetek mélyén – Hász Róberttel Lovas Ildikó beszélgetett

2019. február 21.

Történetek mélyén elnevezésű irodalmi-beszélgetős esttel vártuk 2019. február 21-én a VM4Köz. Klubba az érdeklődőket. A címválasztás nem volt véletlen, hiszen a Történetek mélyén Hász Róbert írásainak szövegvilágára, a történetközpontúságára utal. Megtudhattuk, hogy regényei hogyan kapcsolódnak a történelmi regényhez, s felvetődött a kérdés, hogy mikortól számít történelmi regénynek a történelmi regény, valamint arról is szó esett, hogy szövegei mennyiben felelnek meg egy (poszt)modern olvasat elvárásainak.

Hász Róbert kiemelte, számára a történet elmondása a fontos. Az író menekül az aktualitástól, így az olvasókat a régi korokba repíti vissza, olyan világot próbál keresni, ahol még volt rendszer. Hász Róbert úgy meséli újra ezeket a történeteket, hogy a mai embert újragondolásra is ösztönzi. A szerző abba is beavatta a VM4Köz. Klub nagyszámú közönségét, hogy hogyan keletkezett egy-egy műve, illetve hogy hogyan talált rá a történetre. Mert mint megtudtuk, számára a történet a fontos, valamint az, hogy eljusson az olvasóhoz.

Az est folyamán Lovas Ildikó a szerző több könyvéből is részleteket olvasott fel, valamint megjegyezte: Hász Róbert úgy tud kortárs dolgokat elmondani, a mai világra reflektálni, hogy azokat elrejti a történetben. Vagyis az író és az irodalom nem tud elvonatkoztatni a napi aktualitástól.

Lovas Ildikó azon kérdésére, hogy jelenleg min dolgozik, Hász Róbert azt felelte, hogy a Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja folytatását írja, ami számára azért jelent nagy kihívást, mivel eddig még nem volt visszatérő hőse.

A Történetek mélyén – Hársz Róberttel Lovas Ildikó beszélgetett c. beszélgetős est meghallgatása