TAVASZI TÁNCHÁZ A JUHÁSZ ZENEKARRAL

2022. március 18.

Néhány jellemző a „modern” táncházról, Halmos Béla tollából:

 
  • A táncház nem produkció, hanem olyan szórakozási forma, amelyben a népzene és a néptánc – zenei és mozgásnyelvi anyanyelvként – eredeti formájában és eredeti funkciójában jelenik meg.
  • A népzene és a néptánc már nem ösztönösen hagyományozódik, hanem – a tudományos kutatás eredményeit és értékcentrikus szelekcióját alkalmazva – tudatos válogatás, összehasonlítás és összegzés után kerül be a táncházak repertoárjába.
  • A táncházmozgalom olyan kisközösségek összessége, amelyben a résztvevők aktívak, öntevékenyek és nem a „kitenyésztett” profik iparilag előállított termékeinek passzív hallgatói-nézői (ez egyben kemény munkát is jelent, hiszen a zene és a tánc csak hosszú, évekig tartó tanulás, rendszeres képzés, gyakorlás után válik szórakozása, de úgy, hogy már az első megtanult dallam vagy az első lépések is örömet okoznak).
  • A táncházmozgalom a kezdettől fogva azonos értékű, szuverén minőségként kezeli a magyar néphagyományok mellett a hazai nemzetiségek illetve a más népek folklórját is.

A Halmos Béla által írt szövegrészlet gyönyörűen tükrözi mindazt, amit a szervezők, a VM4K csapata, illetve a Juhász zenekar tagjai képviselnek, és közös erővel, elhivatottsággal igyekeznek a vajdasági táncházmozgalom fellendítésére, éltetésére. 

Egy táncházsorozat kezdetén vagyunk túl, hiszen pénteken (2022.03.18-án) egy fergeteges, jó hangulatú, fiatalos táncházat tudhatunk a hátunk mögött. 

18 órai kezdettel a gyermekeké, illetve szüleiké volt a tánctér, hisz nagyon fontosnak tartjuk a gyermekfoglalkozásaink mellett a szülők és a gyermekek közös, együttes kikapcsolódását, ahol tanulhatják, magukra folmálhatják, és talán ami a legfontosabb, tovább örökíthetik hagyományainkat. Mivel nemrég volt egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, így ezen a héten tematikusan készültünk minden egyes foglalkozásra, beleértve a táncházat is. Az este elején néhány szó esett erről az időszakról, a forradalomról, majd közösen, mindannyian, egy rövid időre huszárokká változhattunk. A verbunkról is szó esett, s a verbuválásról, majd egyik legvirtuózabb táncunkba, a magyar verbunkba is belepillanthattak a gyermekek. Ezt követően egy katonadalt tanultunk meg közösen a gyermekekkel, illetve szüleikkel, melynek címe: Állj be Berci katonának. Ezt is nagyon élvezték, majd a daltanulás után a már ismert csallóközi polgári táncok következtek, ahová a szerb kurzusra járó diákjaink is befutottak, így az agytekervények megmozgatása után a test átmozgatására is sor került. 

A gyermektáncház után az ifjúságé volt a porond, ahol kezdésként egy Felső-Tisza-vidéki, szatmári anyaggal indítottunk, mindenki örömére. Ezt egy vajdaszentiványi forgatós anyag követte, majd zárásként egy mezőségi rendet játszott a zenekar. A fiatalok is nagyon élvezték, és nagyon várják a folytatást, ahogyan mi is! De végére az örömhír, nem is kell sokáig várnunk, hisz április 20-án, újra népzenétől lesz hangos a VM4K épülete!