2023. március 30. - 19:00

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK - A MAGYAR TÖRTÉNELMI FILM LEHETŐSÉGEI

2022. november 17.

A VM4K Csütörtök esték rendezvénysorozatának 2022. november 17-ei alkalmán Rákay Philip kommunikációs és médiaszakembert, producert láttuk vendégül a VM4K klubhelyiségében. A magyar történelmi film lehetőségei című beszélgetés moderátorai Orosz Ildikó újságíró-riporter és Agyánszki Máté történész voltak.

Az utóbbi időben egyre több történelmi témájú magyar film készül, ennek oka a Nemzeti Filmintézet viszonyulásában bekövetkezett új megközelítésben rejlik, amely fontosnak tartja a történelmi filmeket. A producer nevéhez két új szuperprodukció is kötődik: amint elmondta, idén karácsony és újév közötti időszakban mutatják be a Duna Tv képernyőjén az Aranybulla című, hatrészes történelmi dokumentumfilmet, amely érdekessége, hogy a dramatizált jelenetek mellett történészek magyarázatával mesélnek a magyar történelem 40-50 évéről – III. Béla 1196-os halálától az 1241-es muhi csatáig tartó időszakot dolgozza fel a sorozat. A készítők tervei szerint a sorozat dramatizált jeleneteiből valamikor jövő tavasszal mozifilmet is készítenek. Az Aranybulla sorozatot a magyar iskolákba szeretnék eljuttatni, hogy a történelem szakos tanárok oktatási segédanyagként tudják használni óráikon. A sorozat első részéből az esten részt vevők is láthattak egy pár perces részletet. A beszélgetés során szó esett az éppen leforgott Most vagy soha! című, az 1848-as forradalom eseményeit bemutató kalandfilmről is, amelynek tervezett bemutatója 2024 márciusában lesz a magyarországi mozikban. A producer mesélt a forgatásokról, a felkészülésről, arról, hogy milyen költséges egy ilyen volumenű produkció – a jelmezek és kellékek beszerzésének nehézségeiről, valamint arról, hogy milyen hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy korhű legyen a film minden része, mozzanata.

Az estet a nézők kérdéseivel zártuk, akik nagyon hálásak voltak a szakember őszinte és részletgazdag előadásáért és a beszélgetésért.