VM4K Filmklub - BRANKA

2022. december 22. - 19:00

Újabb filmvetítésre várjuk Önöket 2022. december 22-én, csütörtök este 19.00 órakor a VM4K klubhelyiségébe. Decemberi filmklubunk alkalmával K. Kovács Ákos és Oláh K. Tamás 2021-es díjnyertes rövidfilmjét, a Branka című alkotást nézhetik meg. A filmvetítést követően Lackó Varjú Sára újságíró beszélget a film rendezőjével és írójával, de a közönségnek is alkalma lesz kérdezni a művészektől.

K. Kovács Ákos zentai születésű, szabadkai rendező, operatőr. Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetemen folytatta, El (Away) című diplomafilmje külön elismerésben részesült a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Oláh K. Tamás magyarkanizsai származású rendező, dramaturg, a Branka film forgatókönyvírója. Jelenleg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat művészeti vezetője és rendezője.

Közös rövidfilmjük 1991-ben játszódik a magyar-jugoszláv határ mentén, egy szarajevói ápolónő történetét kíséri végig. Brankát arra próbálják rávenni az új munkahelyén, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, elhitetve a babák szüleivel, hogy gyerekük meghalt. A film mögött komoly kutatómunka áll, a fikciós történet személyes élményeken alapulva mutatja be a Jugoszláv kórházakban született csecsemők eltűnésének rejtélyes körülményeit a ’90-es évek elején. K. Kovács Ákos és Oláh K. Tamás filmje több szakmai elismerésben is részesült, legutóbb a CinEast Festivalon, és a szardíniai Life After Oil nemzetközi rövidfilmfesztiválon nyert díjat.

Szereplők:
Dina Mušanović – Branka
Antóci Dorottya – Angéla
Nenad Pećinar – főorvos
Vicei Natália – főnővér

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt decemberi filmklubunkba! A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött. Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen vagy a VM4K Facebook-oldalán üzenetben lehetséges.