VM4K FILMKLUB: A HELYSÉG KALAPÁCSA (R.: DOMBROVSZKY LINDA, 2023)

2023. május 04.

A VM4K Csütörtök esték 2023. május 4-i alkalmán, amely a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében valósult meg, A helység kalapácsa (2023) című tévéfilmet tekinthették meg nézőink, ezt követően pedig Dombrovszky Linda rendező-forgatókönyvíróval Orosz Ildikó újságíró beszélgetett Petőfi Sándor azonos című eposza ihlette filmjéről.

Dombrovszky Linda elmondta, a Petőfi bicentenárium alkalmából készült adaptáció kortárs nyelven szól a közönséghez, közelebb hozva Petőfi Sándort a ma emberéhez. A western elemekből táplálkozó film egyedi módon dolgozza fel a komikus eposz történetét. A helység kalapácsa eposz filmes adaptációja hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, ám ezzel egyetemben Petőfi nyelvi leleményességét, sokszínűségét és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi, így mondhatnánk azt, hogy két legyet üt egy csapásra: nem csupán az irodalmi mű humorát erősíti, hanem emellett a mai néző, a mai fiatal számára is fogyaszthatóvá, huszonegyedik századivá teszi azt.

A rendező mesélt a forgatásról, amely mindössze 14 nap alatt zajlott le, valamint a szereplőválogatás menetéről és arról, hogy milyen nagyszerű stáb készítette az alkotást. A filmet a Duna Televízió műsorán láthatta a közönség, valamint elkészülése óta magyarországi és határon túli közönségtalálkozókon is vetítik.

A beszélgetés végén a nézők is megosztották benyomásaikat a filmről, amelyről csupa pozitív véleményt fogalmaztak meg a megjelentek.